Monday, January 27, 2014

Lucky Number 4~

Nak dijadikan cerita, hari AP ada join satu segmen yang dianjurkan oleh Miss Aida. Meriah segmen tu. Ramai bloggers join.. Sambil-sambil tu AP pun buat la jugak Blog Walking dari link dekat ruang komen entry asal dari blog Miss Aida. Selain tambah trafik, dapat jana income sikit-sikit (kira ok la jugak). 

Beberapa lama kemudian, Miss ada keluarkan satu list bloggers yang join segmen beliau.. AP peserta yang ke 4. Buat rilek ja la..

AP peserta ke-4

Tiba-tiba.. Satu malam tu.. Dekat chatbos AP. Miss bagi mesej. Tahniah (lebih kurang mcm tu la). AP pun klik dekat nama Miss dan link tu bawak ke blog Miss. Oh.. Keputusan segmen.. Tup-tup tengok, ada num 4? Eh? Betul ke tidak? AP pun buat rilek ja la.. Haha.

Keputusan Segmen
Rezeki la kot.. Thanks Miss~

P/s: Nantikan keputusan Give Away AP tak lama lagi.. hehehe

Thursday, January 16, 2014

AP Hours Mini Give Away






Untuk pertama kalinya, AP Hours akan menganjurkan satu Mini GA sempena dengan Bday AP yang akan tiba tidak lama lagi..


GA ini akan bermula pada 16hb Januari dan berakhir pada 31hb Januari 2014. Berikut ialah hadiah yang akan AP berikan:


Reload Coupon RM10 x 2 orang bagi bloggers bertuah
Reload Coupon RM10 x 1 orang bagi bloggers dengan Entry Kreatif

Bloggers bertuah akan dipilih menggunakan website ini.
Bagi entry kreatif pula AP akan melawat ke blog anda dan membuat pilihan.
Pemenang akan diberitahu pada 1hb Februari 2014 melalui chatbox, email atau entry blog.
Reload coupon akan dihantar melalui email


CARA PENYERTAAN

  • Warganegara Malaysia
  • Buat satu entry bertajuk "Mini Give Away by AP Hours" dan copy banner di atas
  • Follow blog AP Hours
  • Klik link >INI<>INI<, >INI<, >INI< dan >INI< serta iklan Nuffnang pilihan anda dalam blog ni. *JUJUR YE*
  • Tinggalkan URL entry yang telah anda buat di ruangan Komen
Senang kan?


Tarikh Mula: 16hb Januari 2014
Tarikh Akhir: 31hb Januari 2014
Tarikh Keputusan: 1hb Februari 2014
Tarikh Menuntut Coupon: 2hb Feb 2014

Bloggers yang telah follow blog AP Hours, AP akan follow balik blog anda. Selain tu AP juga akan menabung di situ.
Bagi yang telah atau akan menyertai, Terima kasih saya ucapkan.
Untuk GA seterusnya, cyber pet menanti kepada peserta-peserta yang bertuah. :)

Wednesday, January 15, 2014

Review Tabur!! Qi Wireless Charger For S3


Semenjak dua menjak ni hujan memang turun dengan lebatnya di Membakut. Kalau nak buat aktiviti luar memang tak dapat la. Hari ni AP Facebook, banyak ja yang post pasal banjir kilat di Kota Kinabalu. Kesian kawan-kawan yang kerja area sana.. hehe.

Samsung S3 memang terkenal dengan masalah pada charging port nya. Seperti pada tajuk post, kali ni AP nak cerita sikit pasal wireless charger untuk Samsung S3. Wireless charger ni AP rasa telah menyelesaikan masalah untuk mengecas S3. Benda ni bukan wireless sangat pun. Dia masih wayar just pendek sikit dari charger asal. wayar pendek ni gunanya untuk connect pad dangan power supply. So, part mana yang wireless tu?

Yang wireless tu masa nak charge henpon. Tak perlu wayar yang panjang berjela. Just letak handphone di atas Qi Wireless Charging Pad.


Kotak wireless charger AP


Kabel dan pad
Untuk membolehkan S3 ni di charge secara wireless AP terpaksa membeli satu alat yang dipanggil Wireless Charger Receiver. Benda ni perlu dipasang pada handphone anda.

Receiver dipasang pada S3
Secara rumusnya, untuk membolehkan S3 dicas secara tanpa wayar, anda perlulah memiliki kedua alat iaitu wireless charger itu sendiri dan receiver.


Dan hasilnya ialah...

Screen Capture dari S3 AP

Kebaikan wireless charger:
  • Menyelesaikan masalah charging port yang rosak
  • Kawasan lebih kemas (kurang wayar)
Well.. sekian untuk kali ini.. Thanks for reading.

p/s: nantikan mini Give Away dari AP Hours

Thursday, January 9, 2014

Review Tabur! Nokia Asha 503. Perfect Backup Phone?

Musim hujan macam ni memang susah sikit untuk saya.. Untuk tidur memang best (sebab baru-baru ni AP selalu Insomnia). Biji benih pun dah semai, main game pulak tak dapat. Memang takda apa nak dibuat. 


Dah golek-golek 10 minit, terfikir la nak buat personal review pasal hand-phone Nokia yang satu ni. Memperkenalkan.. Nokia Asha 503.


Taken from Nokia's Website
Dengan tag line, Swipe. Snap. Share. Asha 503 ini amat menarik pada pandangan AP. Ia boleh didapati dalam 6 warna yang menarik iaitu kuning, merah, hijau, biru, putih dan hitam. Binaan yang kecil pada handphone ini membuatkannya selesa dipegang. Glass like finishing pada penutup belakang ini pada AP sangat menarik. Nampak macam akuarium je handphone ni.

Dengan RM300 kita dapat memiliki Asha 503 yang berspesifikasi seperti berikut;


GENERAL2G NetworkGSM 850 / 900 / 1800 / 1900
3G NetworkHSDPA 900 / 2100
SIMMicro-SIM
Announced2013, October
StatusAvailable. Released 2013, November
BODYDimensions102.6 x 60.6 x 12.7 mm (4.04 x 2.39 x 0.5 in)
Weight110.2 g (3.88 oz)
DISPLAYTypeTFT capacitive touchscreen, 256K colors
Size240 x 320 pixels, 3.0 inches (~133 ppi pixel density)
MultitouchYes, up to 2 fingers
ProtectionCorning Gorilla Glass
SOUNDAlert typesVibration, MP3 ringtones
LoudspeakerYes
3.5mm jackYes
MEMORYCard slotmicroSD, up to 32 GB, 4 GB card included
DATAGPRSUp to 85.6 kbps
EDGEUp to 236.8 kbps
SpeedHSDPA, 7.2 Mbps; HSUPA, 5.76 Mbps
WLANWi-Fi 802.11 b/g/n
BluetoothYes, v3.0 with A2DP
USBYes, microUSB v2.0
CAMERAPrimary5 MP, 2592x1944 pixels, LED flash
VideoYes, QVGA@15fps
SecondaryNo
FEATURESOSNokia Asha software platform 1.2
SensorsAccelerometer, proximity
MessagingSMS(threaded view), MMS, Email, IM
BrowserWAP 2.0/xHTML
RadioStereo FM radio
GPSNo
JavaYes
ColorsYellow, black, green, red, blue, white
- SNS apps
- MP4/H.263 player
- MP3/AAC player
- Photo editor
- Organizer
- Voice memo
- Predictive text input
BATTERYLi-Ion 1200 mAh battery (BL-4U)
Stand-byUp to 840 h (2G) / Up to 840 h (3G)
Talk timeUp to 12 h (2G) / Up to 4 h 30 min (3G)
Music playUp to 34 h

Untuk backup phone, Asha 503 ini menjalankan tugasnya dengan baik. Bateri pun tahan. Setakat ini, Asha 503 ni bertahan hampir 48jam dengan penggunaan sederhana (messaging, calling, wifi, mp3). Kalau nak main game, terpaksa pakai S3 tapi bateri cepat drain.

Selepas update OS Asha 503, kita akan dapat lihat icon Whatsapp pada fast lane handphone. Pre instaled App handpne ni seingat AP ada WeChat saja. AP tak berapa nak minat WeChat ni. Ada Whatsapp memang lengkap dah handphone ni. Fungsi Glance pada phone ini membolehkan kita melihat notification tanpa erlu menekan power button. Fungsi ini memang berguna kerana tiada LED notification pada Asha 503.

Namun, ada jugak yang tak best pasal handphone ni. Resolution yang kecil buat imej pada skrin nampak ber-pixel. Hasil dari kameranya juga agak tidak memuaskan dan kadang-kadang handphone ni agak lag sedikit. Binaan speaker di dalam phone ni membuatkan bunyi agak kurang kelas especially kalau letak handphone ni di atas tilam. Tiada kamera depan untuk phone ini. Maknanya tak boleh buat video call la..

Asha 503 Hitam. Backup phone AP
Pada AP, Nokia Asha 503 ini cukup untuk memenuhi keperluan basic yang wajib ada untuk setiap phone. Harga mampu milik. Bateri pun agak menkagumkan. So bagi AP, Asha 503 ni memang perfect untuk backup S3.

Well.. Sekian sahaja untuk review simple yang bertaburan dari AP. Readers kalau ada pandangan lain pasal handphone ni, jangan malu-malu nak share. OK? Untill next time friends. Thanks for reading. Ciaoo.


P/s: Nak kaler Putih tapi tak ada. Apa boleh buat. Agak menggamit memori bila main game The Sims 3 oleh EA (hadiah dari Nokia). Teringat sekejap pada SE W610 dulu.

Tahun Baru, Projek baru.

Memang berlaku naik turun dalam bisnes. Begitu jugak dengan cuaca. Kadang panas, kadang hujan. Baru-baru ni daerah Membakut selalu hujan pada waktu petang. So mungkin telah tiba saatnya untuk membuat projek baru. Lagi-lagi masa boring dan agak penat lepas balik kerja ni. Oopss... projek apa pulak tu?


Pokok anggur di kampung (sebelum daun dimakan lembu)

Kembali ke topik asal k. Selepas semua pokok strawberry dihantar ke rumah di kampung, saya telah membeli beberapa jenis benih baru. Saja beli untuk tambah pengalaman berkebun. Aisehh..


Untuk mencambahkan benih yang ada, bahan yang diperlukan ialah:



  • Polibag
  • Gunting (untuk potong polibag sebab terlampau panjang)
  • Tanah (wajib)
Hari tu dah setel buat penanaman. So tunggu dalam 3 minggu untuk tengok hasilnya.

Harap-harap menjadi


Until next time.. Thanks for reading friends.

Wednesday, January 8, 2014

AlyaniMatshah First Giveaway


Jom! Join FirstGiveaway oleh kawan kita ni! Support di kalangan kita diperlukan. Jom! Ramai-ramai meriahkan GA ini. Senang saja nak join.. Nak tau hadiah? Rahsia. Tu kena lawat blog beliau ya..


Bloglist Part by Diari Farisha

http://diarisedetiklebihfarisha.blogspot.com/2013/12/bloglist-part-1-by-diari-farisha.html 

Jemput Blogger seantero Malaysia join 
"Bloglist Part #1 By Diari Farisha"

Seramai 50 orang Blogger Hot & Marbeles diperlukan bagi 
mengisi kekosongan jawatan di bloglist blog beliau

Klik Banner untuk join

JOM! JOIN SINI.

Tuesday, January 7, 2014

Jom! Tanam di Pasu Fasa 1/2014

Projek untuk tahun 2014 ini bermula dengan pembelian beberapa jenis biji benih dari seorang sahabat blogger. Saya tidak pernah menanam benih jenis ini sebelum ini. So, tengok jer lah apa yang jadi nanti. Yang penting cuba dulu..

Orait.. Untuk mencambahkan benih ni, saya telah membuat beberapa bacaan daripada Google. Bak kata pepatah, "Ilmu pelita hidup". So harap-harap semua pembacaan tu berguna utk noobies, part time gardener macam saya. Tapi setakat ni belum boleh mula projek ni lagi sebab badan agak penat selepas mula bekerja semula setelah sekian lama cuti. :)

Percubaan Pertama


4 Ways To Cut Salt



  1. Use spices that don't contain sodium, like fresh herbs, garlic powder or fresh garlic, onion flakes (instead of onion salt), dry mustard, coriander, lemon, mint, cumin, chilli, curry, rosemary, thyme, basil, bay leaves, ginger, hot peppers, peppers, chives and parsley.
  2. Eat more fresh or frozen fruits and vegetables. If you used canned vegetables, buy them sodium reduced. Use fresh potatoes rather than instant, fresh cucumber instead of pickles. Add spices and herbs instead of salt to the water in which you cook vegetables.
  3. Eat fresh or frozen fish instead of canned or dried varieties, choose sliced roast beef or chicken instead of Bologna, salami, or other processed meat.
  4. Re-educate your taste buds. Taste food before adding salt. Cook from scratch instead of packages. Adapt your favourite recipes by using half the amount of salt called for.

Sunday, January 5, 2014

Prostate Problems. What Should I Know?


The prostate, a walnut-size gland located just below the bladder, is the source of many male urinary problems, including cancer, benign enlargement, and inflammation (prostatitis). Urinary tract infection, lifestyle habits and a high-fat diet seem to predispose a man to some of this problems. But often, factors that are beyond our control are more instrumental.

As men age, the prostate tend to enlarge, a condition called benign prostatic  hypertrophy (BPH). About one-third of all men over 50 experience this non-cancerous enlargement that can cause severe obstruction of urinary flow.

Prostate cancer, with an estimated 18000 new case a year is the most common male malignancy. If treated in early stage, it is highly curable.


THE ROLE OF DIET

Diet may play a role in maintaining prostate health and may help ward off cancer.


Consume Plenty of

Tomatoes and tomato products, red grape fruit and watermelons for lycopene. A recent study found that Lycopene appears to reduce the risk of prostate cancer.

Vitamin E. It is known to reduce inflammation and may protect against prostate cancer. Men especially smokers, who have low levels of vitamin E appear to be at increased risk. Good source include vegetable oils, nuts and seeds, and wheat.

Fruits, vegetables and whole grains for antioxidants.
(more reason to grow your own fruit and vegetables)


Drink plenty of fluids. 




Limit

Fatty foods especially animal product


Avoid


  • Alcohol, caffeine, spicy foods and other substance that irritate the urinary tract.
  • Excessive weight gain

Saturday, January 4, 2014

Segmen : Bloglist dan blogwalking by Miss Fairytale


Segmen pertama yang saya join untuk tahun ni ( secara tepatnya kali pertama sejak mula blogging). Harap dapat banyakkan lagi kenalan blog disamping mencari input berguna. Until next time, bbye.. :)

Friday, January 3, 2014

Bagaimana Menanam Strawberry (bahagian 2)

Akhirnya ada sedikit kerajinan untuk menyambung entry mengenai penanaman strawberry. Untuk makluman, semua yang diceritakan dalam entry ini dan entry sebelumnya ialah berdasarkan pengalaman sendiri dan melalui bacaan dari internet serta pdf.

Pemilihan tapak untuk menanam strawberry adalah amat penting. Pertumbuhan strawberry yang optimum memerlukan sekurang-kurangnya 6 hingga 8 jam cahaya matahari. Namun demikian keadaan cuaca negara kita adalah amat panas. Sebaiknya ia diletakkan di tempat yang sedikit terlindung dari matahari. Tanah yang sesuai untuk penanamannya ialah tanah yg sedikit berasid. Jangan tanam strawberry di tempat yg telah ditanam tomato, lada hitam.


Thursday, January 2, 2014

STRAWBERRIES AND ITS BENEFITS

Strawberry are very popular especially for children. Its red bright colour able to attract everybody attention. So, you maybe one of strawberry admirer. But do you know about the benefits? In this entry, I'll share some of the benefits with you.

Strawberries are delicious and low in calories. It also contain very high vitamin C. Just so you know, they are a better source of this vitamin than oranges. Strawberries are also a good source of folate, potassium, fiber and useful amounts of riboflavin and iron.

HAPPY NEW YEAR 2014!!


Well hello everybody!! Yeah it maybe a bit late to wish Happy New Year.. But still I want to wish HAPPY NEW YEAR!! May all of us have a successful year in this Year of the Horse. Here is some info about it.



Strengths

People born in the year of the horse have ingenious communicating techniques and in their community they always want to be in the limelight. They are clever, kind to others, and like to join in a venture career. Although they sometimes talk too much, they are cheerful, perceptive, talented, earthy but stubborn. They like entertainment and large crowds. They are popular among friends, active at work and refuse to be reconciled to failure, although their endeavor cannot last indefinitely.

Weaknesses 

They cannot bear too much constraint. However their interest may be only superficial and lacking real substance. They are usually impatient and hot blooded about everything other than their daily work. They are independent and rarely listen to advice. Failure may result in pessimism. They usually have strong endurance but with bad temper. Flamboyant by nature, they are wasteful since they are not good with matters of finance due to a lack of budgetary efficiency. Some of those who are born in the horse like to move in glamorous circles while pursuing high profile careers.  They tend to interfere in many things and frequently fail to finish projects of their own.

The Five Elements

Fire

Lucky Colours

Brown, Yellow, Purple

Avoid 
Blue, White, Golden

Lucky Number

2, 3, 7

Avoid
1, 6, 5

Zodiac Sign Compatibility

Tiger
Sheep
Dog

Avoid
Rat
Ox
Rabbit

Fortune Telling in 2014

In 2014, their fortune in all aspects will be fluctuant which requires their great cares. They may stress out, in which case they are suggested to self-adjust by talking more to others or taking part in group activities. Upon any difficulties, they should be strong to overcome them all. If they treat people around friendly and behave righteously, they will smoothly get through the year.

Career


Horse people are easily offended this year even for trifles, and seem not to keep a harmonious relationship with colleagues. Sometimes they doubt themselves too much, gradually short of confidence. When finishing a task, they ask people around to confirm again and again. In this case, it is suggested to be confident and talk more to family instead of complaining to colleagues. Just keep a low profile, get along well with boss and be careful of tricks by mean people and then they will make some achievements in job. 

Wealth

Their financial fortune will be unstable in 2014. It seems that there will be much unexpected cost. Thus to make ends meet comes first When managing money matters, they should consider accepting others suggestion. It is necessary to be careful to make any investment. Businesspeople should make a full scheme before making a large amount of investment, because the market will be changeable in the year.  

Relationships

The fortune in love life for horse people will be just so-so. If they would like to get married in the year, it is strongly suggested to select an auspicious date according to the dates of birth of the bride and the bridegroom, or they will suffer a lot in marriage. Singles may meet several people that they have feelings for, but none of them are doomed to be their Mr./Ms. Right. If standing in dilemma, they’d better refer to the idea or suggestion of their relatives and friends. Husband and wife will argue a lot in the year, to avoid which communication and mutual understanding weighs. For all lovers, mutual trust is the secret for an everlasting relationship. 

Health

They may suffer some discomforts. Some insidious diseases like dermatosis may happen. To avoid that, they’d better have a full physical examination. Besides, they also need to be careful to avoid unexpected injuries by knives and others sharp items. Females should pay attention to problem in urinary system and males need to care more about their stomach. Adjusting their emotions and traveling outside will help with their health as well. They also need to remember not to eat too much for each meal.

That's all for the fortune telling. Well, do not trust it 100% ya.. It is only a prediction.

Stay cool everybody. Wink~


Source: travelchinaguide

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...